OPDATERET, DECEMBER 2019: VIGGA OG MILO ER GÅET PÅ PENSION, OG I STEDET ER ENYA KOMMET TIL!

Læsehundene er Lemvig Biblioteks nye tilbud til læsesvage børn og unge i samarbejde med frivillige fra Foreningen Læsehunde

Klassekammeraterne eller ens bror griner måske, hvis man læser forkert eller går i stå midt i en sætning. Det gør Milo og Vigga ikke. De har nemlig fire ben, en blød pels, venlige øjne og alverdens tålmodighed med alle, der gider snakke med dem.

De er netop blevet ”ansat” på Lemvig Bibliotek som såkaldte Læsehunde; specialuddannede hunde, der sammen med deres ejere skal støtte og motivere børn og unge, som ikke er så sikre i læsningen.

– Vi har længe haft lyst til at gøre en ekstra indsats i forhold til børn og unge, som ikke er så fortrolige med at læse. Og her har talrige forsøg vist, at en hund er et genialt redskab, siger bibliotekets kommunikationsmedarbejder Sofie S. Yderstræde, som i samarbejde med børnebibliotekar Gitte Rasmussen har indført læsehundene på biblioteket.

Overvældende interesse
De begyndte at undersøge mulighederne for nogle måneder siden, og det viste sig, at timingen var perfekt: Foreningen Læsehunde søgte nemlig nye frivillige hunde og ejere, som kunne komme på kursus i løbet af efteråret.

Lemvig Biblioteket søgte frivillige via dagspressen og bibliotekets Facebookside, og interessen var overvældende.

– Vi blev virkelig overraskede og glade for at se, at så mange havde lyst til at hjælpe sammen med deres hunde. Der var plads til to fra Lemvig på kurserne, men vi har gemt kontaktinformationerne på de andre, hvis vi får brug for flere hunde senere, siger Sofie S. Yderstræde.

Skaber ro blandt børn
Vigga og Milo er de to hunde, som fremover skal tilbringe tid med de børn og unge, som trænger til lidt opmuntring på læsefronten.

– Vi har brugt Vigga som læsehund derhjemme, da min ene datter havde brug for hjælp til læsningen. Jeg ved, det virker, og jeg glæder mig til at se den glæde og udvikling, der gerne skulle ske med de børn, vi får tilknyttet, siger Lotte Byskov Poulsen, mens Vigga kravler op på skødet hos hendes ene teenagedatter, som er med.

vigga_inde
Vigga og Lotte

Camilla Carmen Christensen, som er Milos ejer, arbejder som folkeskolelærer og har før haft Milo med i sin 4. klasse.

– Han gik lige så stille rundt og fandt de børn, der have allermest brug for ham. Selv de allermest urolige børn blev rolige. Så nu hvor han er pensioneret konkurrencehund vil jeg stadig gerne bruge ham og hans evner. For han har en utrolig empati, siger Camilla Carmen Christensen, og kigger ned på Milo, der skæver skiftevis til hende og krukken med godbidder, som Kennel Maj har sponseret sammen med et blødt tæppe og en vandskål til hver hund.

Læsning og hygge
Et forløb med en læsehund er gratis og foregår ud fra en fastlagt plan, som Foreningen Læsehunde har lavet. Barnet mødes med ”sin” hund seks gange i cirka tre kvarter. Der læses i den bog, barnet har lyst til, og hundeejeren holder sig baggrunden og træder kun til som støtte, hvis der er behov for det.

– Det her skal være et frirum i forhold til skolen eller lektielæsningen. Hele konteksten er anderledes her, så hvis vi kun læser ti minutter den ene gang og så snakker med hund og hygger med lidt hundetræning resten af tiden, er det også i orden, siger Camilla og Lotte samstemmende.

milo_inde1
Milo og Camilla

Forløbet afsluttes med at barnet får et diplom, hvor det bliver fotograferet sammen med hunden.

Et forløb med en læsehund er for elever fra 0. til 7. klasse, og Lemvig Bibliotek håber, at lærerne på egnens skoler tager godt imod muligheden for lidt ekstra støtte til læsningen.

– Vi håber at kunne komme i gang med de første børn i løbet af februar. Nu skal vi først have skabt kontakt til skolernes læsevejledere, så de ved, at tilbuddet er der. Og så kræver det også, at forældrene bakker op, da det bliver dem, der skal køre barnet her til biblioteket, hvor læsningen foregår, siger Gitte Rasmussen og Sofie S. Yderstræde, der håber, at både lærere og forældre har lyst til at give børnene en helt særlig oplevelse sammen med en læsehund.

 

milo_ude1

Fakta om Milo
Border collie, 8 år, familiehund og tidligere konkurrencehund i eliteklassen – altså meget lydig og kan en del tricks. Har stor sans for mennesker og deres behov. Ejes af Camilla Carmen Christensen, som er folkeskolelærer i Lemvig.
vigga_ude

Fakta om Vigga
Sheltland sheepdog, 7 år, familiehund og meget lydig. Er meget tålmodig og stilfærdig og god til både børn og voksne med forskellige behov. Ejes af Lotte Byskov Poulsen, som er uddannet social- og sundhedshjælper.

 

 

 

Stor tak til Kennel Maj, som har doneret tæpper, vandskåle og godbidder til Vigga og Milo!

kennelmajlogo

 

 

.